Apple is momenteel verwikkeld in een verhitte strijd met de Amerikaanse federale politie over zijn veiligheidspraktijken. Het conflict suddert al even, maar de afgelopen dagen zijn de gemoederen opgelopen omdat Apple een juridisch bevel ontving om mee te werken met de FBI, en dat nog altijd weigert.
Brute kracht
De FBI wil inbreken in een iPhone 5C afkomstig van een van de schutters van de schietpartij in San Bernardino, waarbij veertien mensen het leven lieten. De beveiliging van de smartphone houdt hen echter tegen: wanneer de pincode te vaak verkeerd wordt ingevoerd, wist het toestel zijn data. De FBI eist van Apple dat het een alternatieve versie van iOS ontwikkelt die de politie toelaat om de pincode oneindig te raden, zodat ze de code met brute computerkracht kunnen breken.
Het bedrijf moet dat alternatieve OS dan ook op de iPhone installeren. Met dat verzoek raakt de FBI aan een van de fundamenten van Apples veiligheidsbeleid: de mogelijkheid om updates rechtstreeks aan zijn gebruikers te leveren. Het maakt dat Apple heel snel op de bal kan spelen om bugs op te lossen. Traditioneel heeft het bedrijf een sterke grip op de ontwikkeling van software voor zijn producten, iets dat het graag als troef uitspeelt. Die grote controle heeft ook een negatieve kant, zo blijkt in deze zaak: de FBI hoeft alleen Apple te dwingen om mee te werken, om tot de data op hun producten door te dringen.
“Eigen gebruikers hacken”
Apple vertikt het echter om mee te werken met de FBI. CEO Tim Cook reageerde op de eis van de FBI door een brief te schrijven en te publiceren op apple.com, gericht aan de klanten van het bedrijf. Hij stelt dat de creatie van een dergelijke achterdeur een gevaarlijk precedent vormt. “De regering vraagt aan Apple om onze eigen gebruikers te hacken en decennia van vooruitgang in veiligheidsmaatregelen te ondermijnen,” stelde Cook in zijn stuk.
Trump en Pichai
Op dit ogenblik woedt er in de Verenigde Staten een hevig debat rond het conflict. Verschillende opinieleiders hebben hun mening al laten horen over de kwestie. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft zich aan de kant van de FBI geschaard. In zijn kenmerkende onbesuisde stijl stelde hij tijdens een tv-interview: “Om te denken dat Apple ons niet toelaat om in zijn smartphone te raken? Wie denken ze wel dat ze zijn?”
Appel heeft van zijn kant steunbetuigingen gekregen uit de technologiesector. Whatsapp-CEO Jan Koum en Google-CEO Sundar Pichai onderschrijven de redenering van Tim Cook. “We bouwen veilige producten om je informatie te beschermen en we geven de politie toegang tot data als er een geldig juridisch bevel is,” stelde Pichai, “maar dat is iets helemaal anders dan eisen van bedrijven dat ze het hacken van toestellen en data van klanten mogelijk maken.”
The post FBI eist dat Apple zijn eigen smartphones hackt appeared first on ZDNet.be.